децембар 23, 2010

SAVJET DUSI



-Čuvaj se zla svoje duše(nefsa), jer te nijedna nedaća nije snašla, a da je nije izazvala tvoja duša. Nikada sa dušom nemoj sklapati mir! Tako mi Allaha, onaj ko ne ponizi svoju dušu nije joj pokazao nikakve počasti, niti ju je uzdigao onaj koje nije prizemljio, niti  ju je odgojio onaj ko je nije salomio, niti ju je odmorio onaj ko je nije umorio, niti ju je osigurao onaj ko je nije zastrašio, niti je obradovao onaj ko je nije rastužio!
-Slavljen neka je Allah Uzvišeni! Tvoja vanjština okićena je odjećom bogobojaznosti, ali tvoja je nutrina poput zemljanog vrča u kojem senalazi vino strasti. Kako god ugladiš i namjestiš vanjštinu, ispod odjeće zaudara smrad vina; od tebe se udalje istinoljubljivi, a okruže te grješnic i pokvarenjaci!
-Dok se predaješ ibadetu u kutu džamije, prilazi ti lopov strasti i primjećuje da ga ne odgoniš. On će bit uz tebe pokušavajući da te odvrati od dobra sve dok  te ne izvede iz dzamije!
-Budi iskren u onome što tražiš i za čim žudiš, jer pomoć uskoro stiže!
-Neki se čovjek obratio Ma'rufu, rekavši:“Poduči me iskazivanju ljubavi!“ Ovaj mu reče: „Ljubav se postiže podučavanjem!
                    To je čežnja da se sretneš s Onim Koga voliš,
                    Od  smrti je ona gorča kad ljubav ne izrodi!“
-Nije čudno da vjernici Njega Uzvišenog vole:“...i koji Njega vole!“, ali je čudno i divota prava da On, Uzvišeni, voli njih:“...koje On voli! (Ja-Sin,26)
-Nije čudno da siromah prosjak voli dobročinitelja koji mu udjeljuje, ali je čudno da dobročinitelj voli tog siromaha!
Ibn Kajjim el Dževzijje

Нема коментара:

Постави коментар