август 20, 2009

”O vjernici. Propisuje vam se post, kao sto je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili”
Al-Baqara 2:183Islam ima pet temelja na kojim se gradi moralna ličnost muslimana.
Od tih pet temelja tri su kolektivna, a dva individualna i posebno osobna. Namaz, zekat i hadž su kolektivni ibadeti koje, petkom kada je džuma-namaz treba se zajednički izvršiti u džamiji, bajram kada se klanja treba biti zajednički u džamiji, kada zekat delimo, to činimo tako što pomažemo drugima i kada hadž obavljamo to radimo kolektivno.
Međutim, kada izgovaramo šehadet, to radimo osobno i to je očitovanje onoga što je u našem srcu. Tako isto kada postimo, to je osobno čin ibadeta. Zato Allahov poslanik Muhamed a.s. nas obaveštava da je Allah dž.š. kazao da je post toliko vredan, da je jedino moguće nagradu dobiti od Njega na način koji se razlikuje od svih ostalih nagrada.
'Post je moj i ja ću za post posebno nagraditi'. U Kur'anu Časnom Allah dž.š. nas obaveštava da je post bio propisan i narodima koji su bili pre nas: 'Post je propisan vama kao što je bio propisan narodima koji su bili prije vas'. U Kura'nu nam se potom objašnjava razlog: 'Ne bi li ste se sačuvali od nemorala'.
Zato iskoristi ovaj mesec gde je sejtan najslabiji , a Allahova milost na veca prema svome robu. Neka ti bude ovaj Ramazan najbolji do sada, sa Allahovom dozvolom.
Zapamti, mogucnost je tu. Mogucnost je Ramazan i vrata tebi pripadaju. Ti trebas da otvoris ova vrata i primis ovu mogucnost i iskoristis je,najvise !

Нема коментара:

Постави коментар