октобар 21, 2010

Koliko ti vrijedis?



Postavit cu ti sada jedno pitanje: Ibrahim a.s. je vrijedio koliko cijeli ummet, a koliko ti vrijedis? On je sa svojom uputom bio ummet, a ti? Pitamo se da li ulica u kojoj zivis slijedi pravi put zbog toga sto ga ti slijedis? Firma u kojoj radis, slijedi li pravi put zbog toga sto ga ti slijedis? Hoces li ti dobiti nagradu za cijelo preduzece u kome radis? Za ulicu? Za zgradu? Ili ces je uzeti samo za svoj stan, tj. Samo za sebe? A mozda cak ne stizes ni do sebe?
Ibrahim je bio ummet, a znas li koliko je imao godina kada je to bio? Imao je samo sesnaest godina, ali njegov ibadet je bio kao ibadet cijelog ummeta. Koliko vrijedi tvoj ibadet? Kada odes na sabah namaz i nadjes pozatvarane prozore i pogasena svjetla, moguce je tada da reknes da si pretekao ulicu. Ako prihvatis da nosis hidzab, a tvoje prijateljice nisu pokrivene, mozes reci da si ih pretekla i da si bliza Ibrahimu, a.s.
Ibrahim, a.s., je vrijedio cijeli ummet, a koliko ja vrijedim? Zbog cega ne pomognwm deseterici svojih prijatelja, makar dok sam sa njima, da ne cine grijehe? To je lijepo. Jedan od tabiina ti daje lijep savjet i veli: «Budi covjek za hiljadu ljudi. A ako ne mozes, onda makar budi covjek, a nikada ne budi pola covjeka.» E, sada, za koliko ljudi mozes da budes?


DVIJE DOVE

Ibrahim, a.s., je odlikovan jos i time sto ga je Allah odabrao da sagradi Kabu. Allah ga je pocastio da pogigne njene temelje, a to je bez sumnje velika pocast. Od specificnosti kojima se Ibrahim odlikuje je to i sto ima dvije dove koje su se uslisale nakon mnogo hiljada godina. Prva dova je, kao sto stoji u Kur'anu: «Gospodaru nas, posalji im poslanika, jednog od njih, koji ce im ajete Tvoje kazivati i Knjizi ih i mudrosti uciti i ocistiti ih, jer Ti si, uistinu, Silan i Mudar!» (El-Bekare, 129). Ko je bio taj poslanik? To je bio nas Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, i ta dova se uslisala nakon toliko godina. Vi ponekad pozurujete i nestrpljivi ste. Nekada biste voljeli da vam se dova odmah uslisa. Medjutim, pogledajmo Ibrahimovu dovu koja se ostvarila nakon nekoliko hiljada godina.
Druga Ibrahimova dova, koja se takodjer nalazi u Casnom Kur'anu, je: «A kada Ibrahim rece:Gospodaru moj, ucini ovaj grad bezbjednim i sacuvaj mene i sinove moje da se klanjamo kumirima.» (Ibrahim, 35) Taj grad je Meka, koju je Allah ucinio zabranjenom, tj. Zabranio je da se u njoj desi bilo sta sto ce poremetiti tu bezbjednost, a sve to zbog Ibrahimove dove. Ta dova je toliko bila uslisana, da je nas Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, ucio dovu i govorio: «Boze, moj otac Ibrahim Te je molio da ucinis Meku haramom (zabranjenom), a ja Te molim da haramom ucinis Medinu.»
Pogledaj tu dovu koja se uslisava nakon nekoliko hiljada godina. Da li ste ikada culi da je neprijatelj usao u Meku? Ne, sigurno niste culi za to! Ali, zasto se to nikada nije desilo? Zbog dove koju je Ibrahim, a.s., uputio. Razmislimo, malo o sebi i zapitajmo se da li postoji neko medju nama ko ce uputiti Allahu dovu koja ce biti uslisavana hiljadama godina? Da, moguce je da postoji.
Ako se iskreno obratis Allahu sa dovom da uputi tvoje potomstvo i da do Sudnjeg dana budu vjernici, tako mi Allaha, ako budes iskren u njoj, ona ce se, insa'Allah, i realizovati.

Нема коментара:

Постави коментар