октобар 07, 2010

TEBI SESTRO, NE RADI IBRETA, NEGO RADI ALLAHOVA ZADOVOLJSTVA!!!


SESTRO!!! Da li si ikada istinski shvatila svoj položaj kojeg ti je Gospodar iz milosti Svoje podario! Tvoj hidžab, čednost, iskrenost, bogobojaznost, hrabrost moraju i trebaju da budu tvoja stalna odlika, odlika onih sa kojima je Allah swt. zadovoljan! Koliko si već vremenski pokrivena??? Godinu, dvije, pet, osam.....Da li si dosad pokazala i opravdala hidžab kojeg nosiš? Koliko si dosad naučila Kur'ana napamet??? Koliko??? Zar nis naučila suru El-Beqare cijelu??? Ne mogu da vjerujem da si pokrivena dvije godine a još ne znaš suru El-Beqare napamet! Da se nis usudila kazati:“Pa---subahnallah...ona ima 50-tak stranica.! I pa šta ako ima.....a koliko si imala dana i slobodnog vremena u dvije godine...koliko..izračunaj slobodno..a rezultat kaži sama sebi i priznaj sama sebi:“MOGLA SAM!!! Ali...... Šta te je sprijećilo da naučiš ovu mubarek suru koja toliko vrijedi, šta??? Da nisi možda prezauzeta, posao, djeca, kuća..nemaš opravdanog odgovora..koliko si u ove dvije godine ili više provela ispred računara, TV-a, čitanju časopisa.....Svaka knjiga se može zanemariti, ali Allahova NE i NE!!!! Subhanallah, sura El-Beqare ima 25 000 harfova, a za svaki harf proučeni, kako veli Mustafa, saws, imaš deset sevapa, znači 25 000 x 10=250 000, Allahu ekber koji sevapi.. a gdje si ti u svemu ovome. Dobro, hajde barem da suru El-Beqare proučiš svaka tri dana, ali odjednom, znaš li koliko ti treba, oko sat vremena (zavisi kako učiš), DA, sat vremena da zaradiš kod Allaha 250 000 sevapa, a na facebooku budeš i po dva do tri sata i svaki dan tako.... znaš, nije to dobro za srce jednog vjernika..... 

Šta je sa namazom na vrijeme..sa svim sunnetima...kakav ti je stepen skrušenosti u namazu...gdje je slast ibadeta??? 

Šta je sa nočnim namazom, barem jednom sedmično...dok je mjesečina vani ti pred svojim Gospodarom skrušena...tiho Mu se obračaš, a onda kao vrhunac pustiš suzu, subhanallah koji osječaj.. ne može se platiti...a dova...šta je sa dovom..ispunjavaš li uslove da ti se dova primi...razmisli malo o sebi..... 

A sabah namaz.......jel na vrijeme ili kad sunce iziđe..a poslije sabaha ,jel odmah u krevet...ili si ostala na svome mjestu da proučiš jutarnji čitav zikr, pa onda barem 10 stranica Kur'ana...barem.....ili još bolje.....ej vidi ovo......uči i uživaj u učenju Kur'ana i dočekaj izlazak sunca i onda klanjaš još dva rekata nafile...Allahu ekber koji ugođaj,, svojoj duši da to priuštiš.....mislim...ne znam kako god hoćeš.... 

Dobro..kakva želiš da budeš....kao pravi iskreni Allahov rob, jel' to želiš...dobro..čula si za Poslanikove, saws žene a naše majke...pogledaj kakve su one bile.. na tren ću ti malo njihove živote približiti i to samo pojedinosti...dobro razmisli...molim te!!!! 

Želiš li biti učena kao naša majka Aiša, r.a. 

- Bilježi Imam Et-Tirmizi i Ibn Ebi Hejseme od Ebi Musa el-Eš'arija, r.a. da je rekao:“Kada bi god drugovi Resula, saws, naišli na neke nejasnoće u vezi nekog hadisa, pitali bi Aišu, r.a i onda bi dobili zadovoljavajući odgovor“. (Sunen Et-Tirmizi, 3877, a Imam Ez-Zehebi je rekao da je sened ove predaje sahih u Sijeru, 2/179) - Prenosi nam Seid ibn Mensur, Ibn Ebi Hejsem, Taberani i Hakim sa hasen senedom od Mesruqa, rahimehullah da je se znao zaklinjati Allahom, kako je vidio šejhove ashabe kako pitaju Aišu, r.a. o propisima feraida (nasljednog prava iz fikha)“. (Taberani u Kebir, 23/182; Hakim u Mustedreku, 4/11 i Ibn Sa'd u Tabaqat, 8/66). - Takođe bilježe Ibn Ebi Hejseme, Taberani i Hakim, kao i Ibn Asakir, da je Urve ibn Zubejr, rekao:“Nisam vidio nikoga da je poznavao bolje Kur'an, feraid, halal i haram, fikh, medicinu, hadis, pjesništvo, porijeklo arapa, od Aiše, r.a.“ (Taberani u Mu'džemul Kebir, 23/182; Hakim u Mustedraku, 4/11, predaja je hasenu sahih). 

Ovo su samo neke predaje koje govori o vrlinama naše majke Aiše, r.a. Zapitaj se, koliko znaš propisa vezane za brak, za djecu, propisi vezani za hajz i nifas.....znaš li šta je hadis i Sunnet, znaš li barem osnovne podatke iz biografije najpoznatijih muhadisa u mufesira.....koliko znaš o poslanikovom , saws, životu... znaš li imena Poslanikovih žena ili biografije njegove djece.....šta znaš o Sudnjem danu i njegovim predzancima...šta znaš o Džennetu i Džehennemu....koliko i šta znaš... Na stotine knjiga je prevedeno, internet imaš, koliko si naučila?????? 

Želiš li biti skromna, darežljiva i plemenita kao naša majka Aiša, r.a????? 

- Prenosi se da je Abdullah ibn Zubejr poslao 1800 dirhema Aiši, r.a. Kada joj je novac došao, ona je postila taj dan. Uzela je novac i počela ga dijeliti narodu. Kada je došlo vrijeme iftara u kući nije bilo ni dirhema, a svoju sluškinju je pozvala da joj donese za iftar ulje i hljeb“. (Sifetu Safwe, 2/29; Ibn Sa'd u Tabaqat, 8/68; Ebu Ne'im u Hilijje, 2/48) - Prenosi se da je Muavija, r.a. poslao našoj majki Aiši, r.a. ogrlicu koja je vrijedila 100 000 dirhema, pa ju je Aiša, r.a. prodala a novac podijelila drugim Poslanikovim, saws ženama“. (Ensab Ešraf, 1/423; Zehebi u Sijeru, 2/187). 

Zapitaj se, kada si zadnji put podijelila sadaku, kada i koliko.....ma nije uopšte bitno koliko, bitno je da si sa tim htjela Allahovo zadovoljstvo.....koga imaš u komšiliku da je siromošan, koga imaš od rodbine...kada prođeš gradom.....jel toliko strašnu dati onu marku ili više......koliko mjesečno trošiš na sitnice, od kartica za mobitel, računi za internet, slatkiši....nepotrebna i suvišna šminka....odječa od koje se lome ormari......subhanallah..jel treba da te podsječam na Allahove riječi koje govore o dijeljenju na Allahovom putu, o sadaki, o zekatu.......... 

Želiš li biti ustrajna u slijeđenju sunneta Resula, saws kao naša majka Umu Habiba, r.a 

Bilježi Imam Muslim, da je Ummu Habiba, r.a rekla:“Čula sam Poslanika, saws da je rekao:“Ko klanja tokom dana i noći 12. rekata, napravit će mu se kuća u Džennetu“, pa je Umu Habiba dodala:'Od kada sam to čula od Poslanika, saws, nikada ih nisam izostavila“. (Sahihul Muslim, 3/432). 

Šta je s tobom sestro, Ummu Habiba je bolja od tebe u svemu, da li možeš se sjetiti koliko si puta izostavila ovih 12. sunneta, koliko si puta bila umorna, lijena, nenaspavana, trebalo je nešto početi na TV-u, djeca su ti smetala, sa sestrama si sjedila....na netu si bila, kad na sat, vrijeme za namaz ističe, pa si samo na brzinu klanjala fard.... koliko si puta propustila ovu vrijednost zvana, potvrđeni sunnet ili nafila za čije izvršavanje Allah nudi kuću u Džennetu. Ako ih nije Ummu Habiba r.a nikada izostavila, a i ona je bila zauzeta, bolesna, neraspoložena....ali ibadet je ibadet, šta je onda sa tobom....u kakvom svijetu ti živiš, nagrda je ista i za tebe i za Ummu Habibu, r.a......ustraj..pobijedi sebe i šejtana, jer poslije farzova, rob se najviše Gospodaru približi nafilama.....znala je Ummu Habiba, r.a njihovu vrijednost, tako mi Allah je znala..subhanallah...znala je sigurno.. A TI??? 

Želiš li biti uzor drugim ženama, kao što je bila naša majka Zejneb bint Džahš, r.a. 

Bilježe Imami Muslim, Ahmed i Nesai, od Aiše, r.a. da je rekla:“Nisam vidjela ženu da je bila bolja od Zejneb bint Džahš u vjeri, nisam vidjela niti jednu da je se bojala više Allaha od nje, nisam vidjela nikoga tako iskrenog u govoru, nekoga koje održavao rodbinske veze i dijelio sadaku sirotinji, a sve sa ciljem približavnja Allahu, swt.“ . 

Bilježi Taberani od Rašid b. Sa'da, da je rekao:“Ušao je Resul, saws u svoju kuću a sa njim je bio i Omer b. Hatab, r.a., kad Zejneb bint Džahš klanja i dovi u namazu. Poslanik, saws joj reče:“Zaista je ona iskreno skrušena“. (Bilježi ga Taberani u Mu'adžemu-l-Kebir, 24/39, Imam Hejsemi je rekao u Medžme'a Zevaid 9/247:'ovaj sened je prekinut, ali postoje druge predaje koje ovu podupiru). 

SubhanAllah, pogledaj naše majke Zejneb, pogledaj kako je hvali i uzdiže jedna Aiša, r.a. Dobro pogledaj kako je opisala Aiša, r.a Zejneb.............uzmi njene osobine, slobodno... nemoj odugovlačiti... odmah budi poput nje, zar neće biti lijepo na Sudnjem danu, kada meleci posvjedoće da si oponašala i željela da budeš poput Zejneb bin Džahš, Poslanikovem saws žene, koja je prva umrla od njegovih žena za njim.....Subhanallah..zar ne želiš da kad god pokažeš strah od Allaha, iskrenost u govoru...da se sjetiš nje..... 

Želiš li biti milostiva poput naše majke Zejneb bint Huzejme??? 

Bilježi Imam Taberani od Zuhrija, da je rekao:“Oženio je Poslanik, saws, Zejneb bint Huzejme, a imala je nadimak „Ummu-l-mesakin“ – majka siromaha, a nazvana je zbog toga što je puno dijelila i pomagala siromahe“. (Taberani u Kebir, 24/58). 

Subhanallah, osvojila je Poslanikovo, saws srce zbog dobrote i čestitosti, a sa njim je živjela veoma malo, neki kažu dva mjeseca samo, neki osam, neki tri....subhanallah umrla je mlada, imala je samo 30 god, kada je ukopana u Beqiji, tako mlada a zaslužila takav nadimak. 

Sestro, kada sagledaš svoje stanje i svoj iman, koji bi ti sebi nadimak dala, koju titulu.....šta je kod tebe posebno izraženo???? Iskrenost, čestitost, bogobojaznost, skromnost, ljubav prema Kur'anu i hadisu..prema noćnom namazu, prema udijeljivanju..prema čemu???? Subhanallah!!! Koliko ti je godina.....sutra možeš preseliti...sa kakvom ćeš titulom doći pred Gospodara, Zejneb će doći sa svojom titulom, a ti....??? 

Da li želiš Allaha često spominjati kao naša majka Džuvejrija bint Haris??? 

Bilježi Imam Muslim, da je naša majka Džuvejrija rekla:“Došao je kod mene Resul, saws a ja sam sjedila i zikrila, zatim je on otišao od mene zbog neke svoje potrebe, pa kad je se vratio oko polovine dana, reče mi:'Još sjediš (znači zikriš)'. Rekoh mu:“Da“ . Tada mi Resul, saws reče:“Hoćeš li da te podučim riječima koje kada izgovoriš imati istu vrijednost svega onoga što si ti dosad zikrila, a to su riječi:Subhanallahi a'dede halkihi (3 puta) subhanallahi zinete aršihi......(hadis) 

Šta je sa tvojim zikrom, da li redovno učiš jutarnji i večernji zikr, da li svako jutro i veće kažeš po 100 puta: La havle ve la kuvvete illa billah, Subhanallahi ve bi hamdihi, estagfirullah, salavti na Poslanika, saws......ili u toku dana....kada si zadnji put onako iskreno u ime Allaha sjela uzela tespih u ruke okrenula se prema Kibli i zikrila, barem pola sata.....znaš li koliko zikra možeš proučiti za pola sata...da ne govorim više.....Subhanallah!!! Koliko riječi otkucaš na tastaturi svaki dan kad sa nekim chataš, koliko, stotine, koliko vremena svaki dan provedeš pored računara ili TV, a koliko vremena posebno odvojiš za Allaha i spominjanje Allaha preko vjerodostojnih zikrova...Subhanallah....... 

Želiš li biti blaga i milostiva, da puno praštaš, kao naša majka Safija, r.a.??? 

Prenosi se da je robinja od Safije, r.a. kazala Omeru, kako Safija voli subotu (jer je prije islama bila jevrejka) i kako posječuje jevreje. Pa ju je Omer pitao, a ona mu je r.a. rekla:“Što se tiče subote, ja je ne volim od kada mi je Allah zamijenio petkom, a što se tiče posjete jevrejima, ja imam tamo rodbine koju posječujem. Zatim je rekla robinji:Šta te navelo da me ovako optužiš? Ona reče: šejtan! A Safija, r.a. joj odgovori:“Idi ti si slobodna“. ( Ibn Hadžer u El Isabe, 7/345). 

Subhanallah, potvora ali ..nema osvete...nema mržnje.....nema odbojnosti...NE, toga nije bilo u srcima naših majki.....one su na loše uzvračale dobrim, a zbog čega, samo zbog Allahovog zadovoljstva. A ti sestro, koliko si puta se posvađala sa nekom sestrom zbog sitnice, koliko si je puta ogibetila, napala, sa njom ne pričaš, izbjegavaš je, zbog čega, jel to toliko veliko da se ne može preko njega preči...gdje ti je milost i oprost...gdje je razumijevanje.....gdje je strah od Allaha, možda si ti baš kod Allah kriva a ne ona..........budi ona koja prašta i koja je milostiva...budi samo budi, MOLI TE TVOJ BRAT!!!! 

Tvoj brat Esedullah Malik 

Нема коментара:

Постави коментар